Разлика между цимент и бетон

Разлика между цимент и бетон полезна информация от нашите експерти.

Разлика между цимент и бетон

Какво се случва, ако качествените добавъчни материали не се използват в бетоновата смес?

Доставка на инертни материали, асфалт, цимент, строителни инертни материали, натрошен бетон, трошен камък, варовик, алея за варовик, рециклиран бетон, пясък, брегови инертни материали, шлака.

В строителната индустрия инертните материали са един от най-важните компоненти за цимент и бетон. Инертните материали могат да бъдат намерени в бетона, който изгражда тротоари, пътища, мостове, железопътни линии, писти на летища и др. Тази статия ще се фокусира върху значението на инертните материали при създаването на бетон за строителната индустрия.

Разлика между цимент и бетон – Съдържание

Разликата между цимент и бетон
Какви са различните видове цимент, използвани в бетона?
Агрегати в конкретни факти
Бреговата линия доставя
Какво представляват агрегатите?
Инертните материали са суровини, които се произвеждат от естествени източници и се извличат от ями и кариери, включително чакъл, натрошен камък и пясък. Когато се използват със свързваща среда, като вода и цимент, те се използват за образуване на комбинирани материали, като асфалтобетон и портландциментов бетон.

През 2018 г., според Резюмето на минералните стоки на геоложката служба на САЩ, 75 процента от произведените 1,4 милиарда тона натрошен камък е бил използван в строителството. Междувременно от почти 1 милиард тона произведени пясък и чакъл, 24 процента са използвани в пътното строителство, 12 процента в асфалта и 44 процента в бетона.

Разликата между цимент и бетон

Въпреки че термините цимент и бетон често се използват взаимозаменяемо, циментът всъщност е просто съставка на бетона.

Бетонът е издръжлив строителен материал, който използва цимент като един от компонентите си. В бетона има четири основни съставки: цимент, камък, пясък и вода. Колкото по-малко вода се добавя към бетонната смес, толкова по-силна ще бъде тази смес.

Водата, използвана в бетона, активира цимента, който действа като свързващо средство. Инертните материали (едри и фини) в сместа се свързват заедно от цимента. Смесите, които използват по-големи инертни материали, обикновено са по-силни от тези с по-фини агрегати.

Циментът представлява 10-15% от бетонната смес. Чрез процес, наречен хидратация, циментът и водата се втвърдяват и свързват агрегатите в скална маса. Този процес на втвърдяване продължава с години, което означава, че бетонът става по-здрав с остаряването.

Въпреки че и циментът, и бетонът са жизненоважни за строителната индустрия, бетонът е крайният продукт, използван в строителния процес. Сега знаете – няма такова нещо като циментов тротоар или циментов смесител. Правилните термини са бетонен тротоар и бетонобъркачка.

Как бетонът е важен за строителството?

Бетонът е важна част от всяка сграда или конструкция. Просто погледнете сградите, които ви заобикалят, тротоарите, по които вървите, и други различни структури наоколо. Бетонът е навсякъде.

Поради своята издръжливост и здравина, бетонът е много популярен строителен материал. Той включва всичко – от водостоците, които минават под нашите улици, до стените на съвременните домове. Той формира ядрото на много от нашите небостъргачи и изгражда тротоарите, по които вървим всеки ден.

Бетонът може да бъде формован във всякаква форма, когато е наскоро смесен. Поради своята гъвкавост строителните работници могат просто да изливат бетон във всякакви форми, от които се нуждаят, и след това да ги монтират, без да се налага да оформят, огъват, режат или заваряват частите. Архитектите оценяват бетона за неговата енергийна ефективност и безопасността, която носи в пространството.

Друга причина, поради която бетонът е жизненоважен за строителството, е поради сходството му с хоросана както по състав, така и по структура. Това означава бетонови работи като свързващо вещество за различните зидарии в строителството, точно като всеки хоросан. За разлика от обикновения хоросан обаче, бетонът има широк спектър от приложения. Тази гъвкавост е резултат от това, че бетонът има както фини, така и едри инертни материали, които са по-големи. Големият размер на едрите добавъчни материали придава на бетона здравина, каквато хоросанът няма. Това го прави подходящ за приложение в по-големи и тежки конструкции. Повечето разтвори имат пясък като единствен добавен материал и следователно са по-слаби от бетона.

Якостта на бетона го прави подходящ за изграждане на основи, пречиствателни съоръжения, супер конструкции и други заведения.

Гримът на бетона му позволява да издържи с години – дори при много неблагоприятни условия. Бетонът може да устои на атмосферни влияния, химическо действие, абразия и напрежение на опън и натиск за дълги периоди, без да нарушава структурната си цялост. Този атрибут прави бетонната конструкция по-стабилна и подходяща за места с тежки условия.

Търговските бетонови работи изискват малко поддръжка, с изключение на няколко ремонта на довършителните работи. Дълголетието на бетона го прави чудесен материал за постоянни сгради и други конструкции като мостове и дори язовири.

Акцент на индустрията

Шлака използва се като повърхностен материал на писта на Индианаполис, тъй като неговата ъгловата, остра текстура създава отлично сцепление и устойчивост на плъзгане.

Какви са различните видове цимент, използвани в бетона?

Най-често срещаните видове цимент, използвани в строителната индустрия, са портланд цимент и асфалтов цимент. Това не са имена на марки, а общите термини за вида цимент, използван в почти всички бетони, точно както неръждаемата е вид стомана и стерлинг вид сребро.

Портланд циментът е една от най-важните съставки в бетона. Може да бъде или в суха прахообразна форма, преди да се добави вода, или в пастата (разтвора), която се втвърдява и се свързва с всичко, което докосва.

Портланд циментът е направен от няколко основни вещества, включително варовик, пясък или глина, боксит и желязна руда. Може също да включва черупки, креда, мергел, шисти, шлака и шисти. Тези различни компоненти се смесват и нагряват в заводи за преработка на цимент, за да образуват твърда като скала субстанция, наречена клинкер. След това клинкерът се смила до прах, който може да се смеси с вода, за да се образува паста.

Асфалтовият цимент е здрав, гъвкав и устойчив на атмосферни влияния и химикали свързващ материал, който се адаптира към различни приложения, може би най-често за свързване на натрошен камък и агрегат в твърда, здрава повърхност за пътища, улици и писти на летища.

Какви са ползите от използването на качествени инертни материали в бетоновата смес?

Ключът към постигането на здрав и издръжлив бетон се основава на внимателното пропорциониране и смесване на съставките. Бетонна смес, която няма достатъчно паста, за да запълни всички празнини между инертните материали, ще бъде трудна за поставяне и ще доведе до груби повърхности с пчелна пита и порест бетон. Смес с излишък от циментова паста ще бъде лесна за поставяне и ще създаде гладка повърхност; обаче, полученият бетон ще бъде по-вероятно да се напука и ще бъде неикономичен.

Правилно пропорционалната бетонна смес ще притежава желаната обработваемост за пресния бетон и необходимата издръжливост и здравина за втвърдения бетон.

Агрегатите за бетон се избират внимателно. Инертните материали съставляват 60-75% от общия обем на бетона. Видът и размерът на инертната смес зависи от дебелината и предназначението на крайния бетонов продукт. Относително тънките секции на сградите могат да изискват малки едри инертни материали, въпреки че инертните материали с диаметър до шест инча (150 mm) са използвани в големи язовири. За ефективно използване на пастата е желателно непрекъснато градиране на размерите на частиците. Освен това инертните материали трябва да са чисти и без всякакви вещества, които могат да повлияят на качеството на бетона.

Агрегати в конкретни факти

Инертните материали съставляват около 60-80% от бетонната смес. Те осигуряват якост на натиск и обем на бетона.
Инертните материали във всяка смес от бетон се избират поради тяхната издръжливост, здравина, обработваемост и способност за получаване на довършителни работи.
За добра бетонна смес, инертните материали трябва да бъдат чисти, твърди, здрави частици, без абсорбирани химикали или покрития от глина и други фини материали, които могат да причинят влошаване на бетона.

Агрегатите са разделени на категории „груби“ или „фини“.

Едрите инертни материали са частици, които са по-големи от 4,75 mm. Обичайният използван диапазон е между 9,5 мм и 37,5 мм в диаметър.

Фините инертни материали обикновено са пясък или натрошен камък с диаметър по-малък от 9,55 мм.
Обикновено най-често срещаният размер на инертния материал, използван в строителството, е 20 мм. По-голям размер, 40 мм, е по-често срещан в масовия бетон.
По-големите диаметри на инертния материал намаляват необходимото количество цимент и вода.

Бреговата линия доставя

Ако търсите подходящата компания, която предлага доставки и транспорт за вашия строителен бизнес, свържете се с нас днес. Ние предлагаме богат избор от продукти от варовик, пясък и чакъл за пътно строителство, голф игрища и проекти за спортни игрища. Ние доставяме инертни материали в цяла България. Кариерите са стратегически разположени за бърза доставка и конкурентни цени.

Може да видите много изображения на бетон помпа тук

Тук може да видите едно интересно видео с бетон помпа Cool!! Ready Mix Concrete Pump Truck Working On Steep Site

За връзка с нас, моля използвайте следните КОНТАКТИ