Винетки – платени пътища с тях в европейските държави

Винетки – платени пътища с тях в европейските държави

Тя е еквивалент на пунктовете за пътна такса. Винетки се използват в Централна и Източна Европа. Те се продават в бензиностанции, на ГКПП-та и онлайн.

Платени пътища в Словения

Таксите по скоростните пътища се заплащат със закупуване на винетка.. Винетките се предлагат за 7 дни, 1 месец и 1 година. Цената на винетка за 7 дни е 15 евро.

Платени пътища в Италия

Таксата се заплаща на място. Системата за плащане е подобна на хърватската. На скоростните пътища има пунктове за издаване на магнитни карти и получаване на плащания. Това е, което замества винетката.

Платени пътища в Австрия

Таксите по скоростните пътища се заплащат със закупуване на стикери. Той е залепен за зоната на предното стъкло от горния ъгъл на водача до средата на горния ръб. Обикновено лепя в центъра, близо до огледалото за обратно виждане. Винетките се предлагат за 10 дни, 2 месеца и 1 година. Цената на винетка за 10 дни е 8 евро.

Глобата за шофиране по магистрали и скоростни пътища без винетка или за неправилно закачена винетка е 120 евро, ако се заплаща на място, или може да варира от 300 до 3000 евро в случай на съдебно производство.

Платени пътища в Германия

Няма пътни такси или винетки.

Платени пътища в Чехия

Таксите по скоростните пътища в Чешката република се заплащат чрез закупуване на винетка. На чешки винетката се нарича „далечен знак“. Номерът на превозното средство е изписан на гръбнака на винетката. Залепен е за предното стъкло на автомобила в пасажерския долен ъгъл. „Знамка“ се случва за 10 дни, за един месец и за една година. Цената за 10 дни е 310 CZK (CZK), за един месец – 440 CZK, а за една година – 1500 CZK.

Глобата за шофиране по магистрали без винетка или за неправилно закачена винетка е 5000 CZK при заплащане на място. Глобата може да бъде увеличена до 500 000 CZK или когато делото се разглежда в съда.

Но защо е необходимо да се стига до това, да карате без винетка.